Pisa weer en klimaat

Als je naar Pisa reist dan krijg je te maken met het vrij aangename mediterrane klimaat. Dit wordt ook wel het Middellandse Zeeklimaat genoemd, wat gezien de geografische ligging van Pisa natuurlijk als een bijna vanzelfsprekend feit gezien mag worden. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de code Csa. Kenmerkend voor een Csa-klimaat zijn de relatief droge zomers en de beduidend nattere winters. Daarnaast moet de gemiddelde etmaaltemperatuur in de warmste maand van het jaar boven de 22 graden Celsius liggen. In het geval van Pisa voldoen zowel juli als augustus aan dit temperatuurcriterium.



Vier seizoenen

Pisa kent vier seizoenen die een vrijwel gelijk patroon volgen als in Nederland. De winter begint zo rond het begin december en is vrij mild maar ook redelijk somber. De lente start in maart en kenmerkt zich door aanzienlijk meer zonneschijn dan de wintermaanden. Daarnaast is het voorjaar vrij wispelturig op het gebied van zowel weerbeeld als temperatuur. De zomer vangt in juni aan en duurt in het geval van Pisa meestal zo tot halverwege september. Vanaf september is het tijd voor de herfst. Dit is de natste periode van het jaar met vooral in oktober en november aanzienlijk meer neerslag dan tijdens andere maanden. De gemiddelde temperatuur gaat vanaf eind september in vrij grote stappen naar beneden.

Temperaturen

Door de nabijheid van de Middellandse Zee is het in de winter zelden echt koud en in de zomer wordt de grootste hitte ook wat getemperd door het relatief koelere zeewater. Dat betekent echter niet dat het nooit eens een keertje flink vriest tijdens een winternacht of dat het in de zomer niet een keer zinderend warm kan worden in de straten van Pisa. In de winter ligt de maximumtemperatuur gemiddeld zo rond de tien tot twaalf graden. Tijdens de koelste dagen kan het kwik rond of net iets boven het vriespunt blijven steken. Erg vaak komt dit niet voor. Vaak is het op de koelere dagen overdag toch vaak nog wel een graad of vijf-zes. In de nacht liggen de laagste temperaturen gemiddeld boven het vriespunt. Licht vorst in de nacht is echter geen uitzondering, vooral niet in januari en februari. Tijdens de koudste nachten is matige vorst ook nog mogelijk. Strenge vorst (koeler dan -10 graden Celsius) wordt zelden waargenomen. Vanaf maart zie je de temperaturen stapjes omhoog doen. Eind maart komen soms de eerste warme dagen (minstens twintig graden) al voor en in april kan het al een keertje zomers warm zijn. Aangename lenteachtige temperaturen van ongeveer veertien tot twintig graden zijn normaal in maart en april. In mei merk je dat het steeds vaker aangenaam warm is. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in deze laatste voorjaarsmaand op 22,3 graden Celsius. Je merkt vooral ook dat het ’s avonds al wat vaker langer lekker blijft.

In juni, juli en augustus is het vrijwel dagelijks zomers weer als je kijkt naar de temperatuur. Overdag is het gemiddeld 25 tot 30 graden en regelmatig schiet de maximumtemperatuur boven de dertig graden uit. De avonden zijn vaak zwoel. Vooral in juli en de eerste helft van augustus is het vaak lang warm in Pisa. Hoe lang de warmte aanhoudt dat verschilt van jaar tot jaar. Soms heb je een zomer die tot ver in september of zelfs begin oktober duurt, soms merk je dat in de eerste helft van september er al een aantal duidelijk mindere dagen zijn waarbij ook de temperatuur regelmatig een dipje heeft. Vanaf oktober zie je in de regel dat de temperatuur gemiddeld genomen vaak flinke stappen terugdoet.

het weer in Pisa

Neerslag

Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer negenhonderd millimeter neerslag als je kijkt naar de meerjarige statistieken. Opvallend feit is dat Pisa daarmee gemiddeld genomen natter is dan steden in Nederland. Dat komt vooral door het vrij natte najaar. De zomer wordt in Pisa verderven door periodes waarin het soms flink kan regenen. Met name in oktober zie je soms dagen die somber en erg nat kunnen zijn. Ook november staat niet bekend als de meest droge maand in Pisa. Juli is met gemiddeld 25 millimeter regen per maand de droogste kalendermaand. Ook augustus en juni doen het niet slecht als je kijkt naar de neerslagstatistieken. Gemiddeld valt er in deze twee zomermaanden ongeveer veertig tot vijftig millimeter regen per maand. In juli is de kans dat er op een dag enige regen valt minder dan tien procent.

Zonneschijn

Pisa is niet alleen wat natter dan Nederland, de stad is ook zonniger dan een gemiddelde Nederlandse stad. In een gemiddeld jaar registreert Pisa ergens tussen de 2200 en 2300 uren aan zonneschijn. Hiermee wordt niet het aantal uren daglicht bedoeld, maar het aantal uren dat de zon ongehinderd door wolken of mist het aardoppervlak ter hoogte van Pisa bereikt. December en januari zijn met minder dan honderd uur zonneschijn per maand de somberste maanden. Het zonnetje laat zich in juli en augustus het meeste zien. Juli is gemiddeld goed voor ruim driehonderd uur zonneschijn terwijl augustus met ongeveer 280 uur ook nog zeer zonnig genoemd mag worden.

Zon en een blauwe lucht