Toren van Pisa

Pisa was waarschijnlijk nooit zo beroemd geweest als hier de scheve toren van Pisa niet had gestaan. De toren van Pisa is een begrip over de hele wereld. Zelfs wie nog nooit een voet in Pisa of zelfs Italië heeft gezet, heeft weleens gehoord van deze ongeveer vier graden uit het lood staande klokkentoren. Deze toren is zelfs een voorbeeld geworden voor andere scheef staande torens wereldwijd. Als er ergens een toren uit het lood staat, dan maakt men vrijwel automatisch de vergelijking met de scheve toren van Pisa. Voor toeristen is deze toren dan ook veruit de belangrijkste bezienswaardigheid in Pisa en vaak zelfs de enige reden om eventjes een bezoek te brengen aan deze stad.

Geschiedenis van de toren van Pisa

Men begon met de bouw van de beroemde toren van Pisa al in 1173. Over de architect van de toren is nogal wat onduidelijkheid. De naam Bonanno Pisano, een kunstenaar uit Pisa, samen met Guglielmo werden vaak genoemd als architect. Als bewijs werd een stuk gietwerk aan de voet van de toren aangedragen waarin de naam van Pisano stond. Dit gietwerk kon echter ook onderdeel zijn van een deur. Toen de constructie van de toren vergeleken werd met de werken van een architect genaamd Diotisalvi, bleek dat deze verbluffende overeenkomsten vertonen. Vermoedelijk is Diotisalvi dan ook de architect geweest van de toren van Pisa.

Toen in 1173 begonnen werd met de bouw van de toren werd eerst de marmeren vloer gelegd waarop de basis met een diameter van 15 meter kwam te staan. Hierop werden de verdiepingen gebouwd. Echter al vanaf de tweede verdieping begon de toren langzaam te verzakken. De drassige en onstabiele ondergrond was hier de oorzaak van. De fundering voor de toren van Pisa was maar 3 meter diep in de grond en hierdoor niet afdoende als basis. Die bouw werd stopgezet en doordat de republiek Pisa zich bezig hield met verschillende oorlogen, kon de bouw onder leiding van de Italiaanse architect Giovanni di Simone pas in 1272 hervat worden. In 1284 kwam de bouw echter opnieuw stil te liggen door de oorlog met Genua, waardoor de zevende en laatste verdieping pas in 1319 werd voltooid.

Tijdens de bouw gebruikte men meer mortel om de toren te stabiliseren en om er voor te zorgen dat de toren niet verder kantelde werden de bovenste verdiepingen aan één kant langer dan aan de andere. Hierdoor staat de toren niet alleen scheef, maar is hij dus ook nog eens krom. In de klokkenkamer, die in 1372 werd toegevoegd, werden in totaal zeven bellen geplaatst: één voor elke noot van de toonladder. In 1655 werd de laatste bel geplaatst, waardoor de toren eindelijk voltooid was.

Weetjes over de toren van Pisa

– De toren heeft 8 verdiepingen
– De hoogte vanaf de grond is aan de ene kant 55,86 meter en aan de andere kant 56,67 meter.
– De toren weegt 14,500 ton
– De toren staat 3,99 graad uit het lood
– In de Tweede Wereldoorlog werd de toren gebruikt door de Duitsers als observatiepost. Doordat een Amerikaanse sergeant zo onder de indruk was van de toren gaf hij het bevel om af te zien van een bombardement op de toren van Pisa.
– In 1990 werd geen bezoek meer toegelaten en na een onderzoek besloten om de bellen uit de toren te verwijderen en hem wat rechter te zetten. Dit gebeurde door het verwijderen van 38 kubieke meter grond onder het hoogste deel weg te halen. Hierdoor kwam de toren van Pisa weer in dezelfde positie als in 1838. Het bezoeken van de toren kan weer sinds 2001.

Lees ook zeker dit even:
5 dingen die je moet weten over de Toren van Pisa

één van de klokken in de scheve toren van Pisa

Een bezoek aan de toren van Pisa

Als je de toren van Pisa wilt bezoeken en de 296 treden wilt beklimmen, is reserveren wel aan te raden. Het is uiteraard de populairste attractie van de stad Pisa en er worden maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Houd er rekening mee dat kinderen tot 8 jaar vanwege veiligheidsredenen de toren niet mogen beklimmen. De toren van Pisa is het hele jaar open, maar check van tevoren goed de openingstijden, want deze wisselen nogal per periode.

Reserveer hier je tickets voor de Toren van Pisa

Wil je de toren niet beklimmen dan kun je uiteraard schitterende foto’s maken als je buiten rondom de toren loopt. Dit wordt dan ook veelvuldig gedaan door toeristen die de stad Pisa bezoeken.

trap
uitzicht

Wat is er nog meer te zien rondom de toren van Pisa?

Camposanto
Aan de noordkant van het Piazza dei Miracoli ligt het Camposanto van Pisa. De Italiaanse woorden ‘campo santo’ betekenen letterlijk ‘heilig veld’. Dit is een begraafplaats die in het geval van Pisa uit de middeleeuwen stamt. Het huidige Camposanto is over een vorige begraafplaats aangelegd. Tegen betaling kun je de prachtige Camposanto bezoeken. De overdekte begraafplaats behoort tot de mooiste van Italië. Denk aan fraaie gaanderijen met mooi gedecoreerde grafplaatsen en op de muren een groot aantal goed bewaard gebleven fresco’s.

Museo delle Sinopie
In een voormalig ziekenhuis is het Museo delle Sinopie gevestigd. Hier worden oude sinopia’s tentoongesteld. Een sinopia is een basis voor een fresco of schilderij. Zie het als een soort van schetsen. Deze worden met rood pigment aangebracht op de muur. In het museum zijn sinopia’s te zien die afkomstig zijn uit het Camposanto.

Museo dell’Opera del Duomo
De beste stukken uit de domkerk van Pisa zijn tegenwoordig te bewonderen in het Museo dell’Opera del Duomo. Hierin wordt kerkelijke kunst getoond zoals beeldhouwwerken. Ook kun je een aantal historische schatten bewonderen, zoals Giovanni Pisano’s Ivoren Madonna.

Baptisterium
Op het plein is ook een doopkapel te vinden, het Baptisterium. Hierin vind je ook de blokvormige structuur zoals in de Duomo terug, net als het gebruik van natuursteen, waardoor dit gebouw uitstekend past bij de overige gebouwen op het plein. Het bijzondere aan deze doopkapel is dat er van binnen naar buiten is gebouwd.

Duomo di Pisa
Op het Piazza dei Miracoli staat naast de toren van Pisa nog een schitterend bouwwerk: De kathedraal Duomo di Pisa. Dit marmeren en natuurstenen gebouw is vanaf 1064 gebouwd in een blokvormige structuur. Vooral de entree met zijn bronzen deuren ziet er schitterend uit.

toren van Pisa met de kathedraal