Pisa bezoeken

Als je Pisa wilt bezoeken is de vliegtuig het snelste en vaak ook goedkoopste vervoersmiddel om er vanuit Nederland te komen. Met het vliegtuig overbrug je de afstand van ongeveer duizend kilometer hemelsbreed in maximaal anderhalf uur. Met vliegticketprijzen die bij de prijsvechters vaak ruim onder de honderd euro per persoon voor een retourtje beginnen is vliegen een goedkope optie. Toch zie je ook regelmatig auto’s met Nederlandse kentekenplaten in en rondom Pisa rijden. Dat komt omdat de regio Toscane, waar Pisa in ligt, een geliefde bestemming is voor een autovakantie of campervakantie. Een redelijk deel van de Nederlandse toeristen die een vakantie in Toscane viert komt ook voor een dagje naar Pisa.Vliegen naar Pisa

Pisa is met het vliegtuig prima te bereiken. Vanuit Nederland kun je bijvoorbeeld met Ryanair (vanuit Eindhoven) of Amsterdam (met Transavia) rechtstreeks naar Pisa vliegen. Transavia heeft in de zomer vaak ook vluchten vanuit Rotterdam naar Pisa. De gemiddelde vliegtijd vanuit Eindhoven of Amsterdam naar Pisa ligt ongeveer rond een uur en vijftien tot twintig minuten. Een lekkere korte vlucht waardoor Pisa als het ware om de hoek lijkt te liggen. Wie enigszins gunstige vliegtijden heeft die kan in twee dagen inclusief reistijd alle belangrijke hotspots van Pisa zien.

De vliegtickets naar Pisa zijn redelijk goedkoop. Voor veel mensen die naar de Toscane willen vliegen is dit de voordeligste mogelijkheid om er te komen. Voor de drukkere periodes en met name tijdens de schoolvakanties betekent dit wel dat je ruim van tevoren je vliegtickets moet boeken om de beste ticketprijzen te hebben. Naarmate je langer wacht, des te duurder worden de vliegtickets richting het internationale vliegveld van Pisa.

Bekijk vliegtickets naar Pisa bij Transavia

Vliegen naar Pisa

Van de luchthaven naar de stad reizen

Het internationale vliegveld van Pisa, Aueroporto di Pisa Galileo Galilei, ligt slechts een paar kilometer van de stad verwijderd. Vanwege deze korte afstand is de taxi goed te betalen als je van het vliegveld naar de stad wilt reizen. In de praktijk zul je, afhankelijk van de eindbestemming in Pisa, ergens tussen de 11 en 15 euro kwijt zijn voor een taxirit naar de stad (of terug).

Een veelgebruikte manier om van de luchthaven naar het centrum te reizen is met de in 2017 geopende Pisa Mover. Dit is een bovengrondse metrotrein die de luchthaven met de stad verbindt In vijf minuten tijd reis je van het vliegveld naar het centraal station van Pisa. Onderweg is er een korte stop bij een tweetal parkeerterreinen. Tickets kun je kopen in de automaten die bij het vertrekpunt van de Pisa Mover staan. Je kunt met contant geld en met creditcard betalen. Goed te weten is dat het ons met zowel twee verschillende creditcards en een viertal verschillende briefjes van tien euro niet lukte om te betalen. Gelukkig hadden we genoeg muntgeld bij ons om daarmee te betalen. Vanuit het station kun je met de bus verder reizen.

Pisa Mover

Vervoer binnen Pisa

Pisa is een middelgrote stad met een redelijk compact centrum. Omdat je buiten het centrum eigenlijk weinig te zoeken hebt, kun je alles prima te voet doen. Van de ene naar de andere kant van het centrum lopen kost je pakweg 20 tot 25 minuten. Mocht je toch van andere transportmethodes gebruik willen maken dan kun je kiezen uit de bus en de taxi. Pisa kent geen trams of metro’s, met uitzondering van de eerder genoemde Pisa Mover die tussen het vliegveld en het centraal station van Pisa rijdt.

De bus is vrij efficiënt en goedkoop. De bussen rijden in een vrij hoge frequentie door de stad. Wat bijvoorbeeld veel mensen doen is na het bezoek aan het Piazza del Duomo, waar onder andere de scheve toren van Pisa te bewonderen is, met de bus terugreizen naar het station. Bussen vertrekken vanaf het net buiten de stadsmuren gelegen Piazza Manin. Kaartjes kun je kopen bij het kantoor van de toeristische dienst, maar ook uit de automaat die bij de bushalte staat.

Naast de bus kun je in Pisa ook prima een taxi pakken. De korte afstanden betekenen lage rittarieven. Die zijn immers gebaseerd op de afstand die afgelegd wordt. Een rit binnen het centrum zal je zelden meer dan tien euro kosten. Op zondagen, feestdagen en tijdens de nachtelijke uren ligt het tarief hoger. Op sommige plekken in de stad heb je taxistandplaatsen. Anders kun je via de telefoon een taxi reserveren. In Pisa kan dat via het nummer +39 050 541 600. De samenwerkende taxibedrijven van Pisa gebruiken allemaal dit telefoonnummer.

Fietsen is overigens ook nog een goede optie in Pisa. Wees er wel op voorbereid dat andere toeristen het mogelijk niet zo gewend zijn om de weg te delen met fietsers. Houd daarom voldoende afstand tot de voetgangers, vooral als je je begeeft op autovrije wegen en paden in Pisa. Er zijn verschillende fietsverhuurders actief in Pisa.

Pas op voor de ZTL-zones

Reis je met de (huur)auto naar Pisa? Dan is het goed om te weten dat er voor de binnenstad van Pisa een milieuzone ingesteld is. Deze ZTL-zones (“Zona a Traffico Limitato”) zijn ingesteld om het verkeer en de uitstoot te beperken. Rijd je zo’n zone in terwijl je daar geen toestemming voor hebt, dan kan je dat flinke boetes opleveren. Controle vindt plaats met camera’s. Daardoor merk je vaak pas bij thuiskomst dat je een of meerdere boetes hebt ontvangen voor het ongeoorloofd binnenrijden van een ZTL-zone.

Wil je weten hoe je een ZTL-zone herkent, onder welke voorwaarden je een ZTL-zone wel binnen mag rijden en wat de boetes zijn per overtreding? Lees dan dit artikel:

5 dingen die je moet weten over ZTL-zones in Italië

de bus

Overnachten

Het accommodatie-aanbod bestaat in Pisa vooral uit B&B’s, appartementen en kleinschalige hotels. Grote hotels komen relatief weinig voor in Pisa. Omdat de hotels van bekende ketens vaak buiten het centrum van Pisa liggen, zijn deze minder interessant voor wie met het vliegtuig of met de trein naar Pisa reist. Daarentegen is het voor reizigers die met de auto naar Pisa komen juist wel interessanter, omdat die bij deze hotels vaak geen of geringe parkeerkosten betalen.

Een hotel dat erg populair is onder Nederlanders is het NH Pisa. Verdeeld over vijf verdiepingen biedt dit comfortabele viersterrenhotel verschillende soorten kamers aan. Het hotel ligt op een steenworp afstand van het treinstation, op tien minuten lopen van het hart van de stad en op ongeveer twintig wandelminuten van de beroemde toren van Pisa.

Als je juist dicht bij de toren van Pisa wilt overnachten dan is het Hotel Pisa Tower een goede optie. Dit middenklasse hotel ligt op slechts 50 meter van het Piazza dei Miracoli. Ontbijt is altijd inbegrepen en wie dat wil die kan privéparkeren bij dit hotel. Qua locatie kun je bijna niet beter zitten in Pisa. Het hotel wordt ook op het gebied van hygiëne, comfort en het personeel zeer goed beoordeeld. Tijdig boeken is wel aan te raden, omdat het hotel vaak helemaal vol zit.

Wil je in een kamer overnachten met karakter? Kies dan voor een B&B. Dit soort kleinschalige accommodaties zijn vaak gesitueerd op goede locaties binnen het centrum van Pisa en bieden de gasten vaak een hoog niveau van verzorging en persoonlijke aandacht. Het aanbod van goede en betaalbare B&B’s is groot in Pisa. Zelf hebben we erg goede ervaringen met B&B Tuscany Gallery, dat vlak bij het centrale treinstation van Pisa ligt. Ideaal als je met de trein of Pisa Mover in Pisa arriveert.

Overnachten in Pisa

Eten in Pisa

Vakantie in Pisa betekent vooral ook genieten van alles wat Italië en vooral specifiek de Toscane te bieden heeft op gastronomisch gebied. Natuurlijk denkt men bij Pisa al gemakkelijk aan pizza. In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt de pizza niet uit Pisa, maar vindt dit smakelijke ovengerecht zijn oorsprong in het zuidelijker gelegen Napels. Natuurlijk kun je in Pisa wel volop pizza eten. Het is een goedkope en lekkere manier om de trek te stillen. Naast pizza kun je volop andere Italiaanse gerechten bestellen in Pisa. Eigenlijk kom je een groot deel van gerechten uit de verschillende Italiaanse regio’s wel tegen als je in Pisa uit gaat eten.

Naast de bekende Italiaanse gerechten en lekkernijen kun je in Pisa uiteraard ook genieten van al het lekkers dat de Toscaanse keuken voortgebracht heeft. Zo hoef je niet persé naar Florence om de bekende Bistecca alla Fiorentina te proeven, ook in Pisa zijn er verschillende restaurants waar je deze overheerlijke T-bone steak van het Chianina rund kunt bestellen. Afrekenen gaat op basis van het gewicht per 100 gram. De kleinst mogelijk portie is 1 kilogram, die dankzij het aanwezige bot voldoende is voor twee personen of drie als er kleinere eters tussen zitten.

Andere streekgerechten zijn Boar ragu (pasta met langzaamgegaarde saus met vlees van het wilde zwijn), allerlei soorten bonengerechten, pici (een soort extra dikke spaghetti) en diverse gerechten op basis van orgaanvlees zoals Trippa alla Fiorentina. Dit is zachtgegaarde pens in een saus op basis van o.a. tomaat en parmezaanse kaas.

eten in Pisa

Wat in Pisa veel geconsumeerd wordt is ijs. Pisa telt een aantal zeer goede ijsbereiders. Sommige van de ijssalons staan al generaties lang bekend vanwege hun heerlijke ijs. Naast de traditionele smaken zijn er steeds meer ijszaken die wat meer experimenteren met ijssmaken.

Ben je een wijnliefhebber? Vergeet dan niet om je maaltijd te laten begeleiden door een wijn uit de Chianti. Deze wijnstreek ligt in de centrale regionen van de Toscane. De glooiende heuvels brengen verschillende aangename rode wijnen voort. Het gros van deze wijnen dient jong gedronken te worden. Omdat het veelal jonge regionale wijnen betreft, liggen de chianti’s prijstechnisch vaak vrij gunstig, ook in de restaurants. Voor de topwijnen betaal je natuurlijk wel een hogere prijs.

Chianti wijnen uit de buurt