Musea in Pisa

Voor veel stedentrippers is een bezoek aan een stad niet compleet zonder tenminste één museum te bezoeken. Op het gebied van musea staat Pisa duidelijk in de schaduw van de nabijgelegen stad Florence, waar het aanbod van musea voor de liefhebber misschien wel de belangrijkste reden is om die stad te bezoeken. In Pisa is het aanbod van musea wat minder uitgebreid, maar zeker wel interessant genoeg om er een bezoekje aan te wagen. Sommige musea zijn op maandag gesloten. Dat is wel iets om met je planning rekening mee te houden.

Op deze pagina bieden we informatie over een aantal verschillende musea in Pisa die volgens ons een bezoekje waard kunnen zijn. Voor meer informatie over de individuele musea verwijzen we regelmatig door naar websites die die informatie bieden.Museo Nazionale di San Matteo

Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen het Museo Nazionale di San Matteo. Dit kunstmuseum heeft een uitzonderlijke collectie kunst, waaronder een aantal regionale beeldhouwwerken en schilderijen die afkomstig zijn van tussen de twaalfde en vijftiende eeuw. Onder de kunstcollectie bevinden zich werken van meesters als Giovanni Battista Tempesti, Rutilio Manetti en Andrea Pisano. Museo Nazionale di San Matteo is gevestigd in het voormalige San Matteo klooster waarvan de fundering dateert uit de elfde eeuw.

Museo Nazionale di Palazzo Reale

Op een mooie plek aan de Arno rivier is het Nationaal Museum van het Koninklijk Paleis te bezoeken. Dit museum ‘Museo Nazionale di Palazzo Reale’ zoals het volmondig heet, heeft een uitzonderlijk fraaie collectie meubelen, kunst, harnassen, portretten en wandtapijten die afkomstig zijn uit de welgestelde Medici familie. Zij bewoonden ook dit paleis wat in 1583 werd gebouwd door Bernardo Buontalenti. De eerste bewoner was Francesco I dei Medici, zoon van Cosimo I dei Medici.

Museo Nazionale di Palazzo Reale

Museo della Sinopie

Vlakbij de begraafplaats Camposanto aan de Piazza dei Miracoli bevindt zich het Museo della Sinopie. Een sinopia is niet veel meer dan een grafische schets die gemaakt wordt voordat de werkelijke fresco geschilderd wordt. Tijdens de renovatie van de begraafplaats Camposanto kwamen veel sinopia’s te voorschijn achter de fresco op de muren. Veel van deze tekeningen en schetsen zijn dan ook echt erfenissen uit de middeleeuwen en zeer zeldzaam. Het heeft in Museo della Sinopie geresulteerd in een bijzondere collectie kunst uit vervlogen tijden. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, was voorheen een hospitaal voor pelgrims, armen en andere hulpbehoevenden. Het staat bekend als Pellegrinaio delg Infermi.

Meer info over Museo della Sinopie

Museo dell'Opera del Duomo

Dat het katholieke geloof in Italië een grote plek inneemt, wordt eens te meer duidelijk in het museum ‘Museo dell’Opera del Duomo’. Je treft hier uiteenlopende religieuze kunst die er door de eeuwen heen verzameld zijn. Denk hierbij aan sculpturen, fresco’s, middeleeuwse voorwerpen, relikwieën, Islamitische kunst en schilderijen uit de periode tussen de vijftiende en zeventiende eeuw. Museo dell’Opera del Duoma is gevestigd in het voormalige klooster naast de Duomo aan de Piazza del Duomo.

Meer info over Museo dell’Opera del DuomoMuseo della Grafica

In het Palazzo Lanfranchi is sinds 2007 het museum voor grafische kunst te bezoeken. Museo della Grafica herbergt een collectie grafische afbeeldingen, brochures, en pamfletten die afkomstig zijn uit voorgaande eeuwen. Het museum is vernoemd naar de familie die lang in dit paleis hebben gewoond. Naast de grafische kunst kun je in het museum ook decoratieve details uit de middeleeuwen bewonderen.

Meer info over Museo della Grafica

Museo di Anatomia Umana

Sinds 1832 kun je in Pisa het museum voor de menselijke anatomie bezoeken. Museo di Anatomia Umana heeft een aantal mummies, waaronder pre-Columbiaanse en Egyptische mummies. Daarnaast zijn er uiteenlopende anatomische stukken voorhanden die gebruikt worden bij lezingen en/of oefeningen over de menselijke anatomie. Ook de inwendige organen zijn onderdeel van de collectie uit het Museo di Anatomia Umana, wat te vinden is aan de Via Roma, nabij het Orto e Museo Botanico en Museo di Storia Naturale.

Meer info over Museo di Anatomia Umana

Palazzo Blu

In het hart van Pisa, aan de rivier Arno, ligt het Palazzo Blu. De naam is een directe verwijzing naar de exterieurkleur van het palazzo. Het blauwkleurige pand herbergt een museum dat gerund wordt door de Fondazione Palazzo Blu. Het museum is vooral gericht op tijdelijke exposities, die vaak zeer de moeite waard zijn. Het betreft meestal toonaangevende tijdelijke tentoonstellingen die vaak gedurende een heel jaar te bezoeken zijn. Daarnaast heeft het museum ook een permanente collectie die uit drie onderdelen bestaat: de Fondazione Pisa collectie, de statige appartementen en de Simoneschi collectie.

Palazzo Blu