Bezienswaardigheden in Pisa

Als je als toerist naar Pisa gaat dan wil je behalve genieten van de sfeer van deze Toscaanse stad natuurlijk ook het nodige zien en doen. Pisa heeft een aantal uiteenlopende bezienswaardigheden waarvan de scheve toren en de bijbehorende Duomi di Pisa natuurlijk de grootste publiekstrekkers zijn. De Piazza dei Miracoli waar deze bouwwerken aan te vinden zijn is dan ook het toeristische hart van de stad. Er is echter meer te zien in Pisa, waaronder een aantal fraaie historische gebouwen die de tand des tijds prima doorstaan hebben.

Op deze pagina hebben we een aantal belangrijke en interessante bezienswaardigheden van Pisa op een rijtje gezet.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Pisa bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je bezoek aan Pisa.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Pisa
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Pisa via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Pisa via GetYourGuide

Orto Botanico

Ten zuiden van het beroemde plein Piazza dei Miracoli ligt de Orto Botanico. Deze botanische tuin van Pisa is onderdeel van de Università di Pisa. Het is dan ook een academische botanische tuin, waarvan men zegt dat het de oudste van Europa is. Orto Botanico werd omstreeks 1544 opgericht. Dit verliep onder leiding van arts en botanicus Luca Ghini en Cosimo I dei Medici, die later benoemd werd tot eerste groothertog van Toscane. In het jaar 1591 werd de tuin naar de huidige locatie verplaatst. Orto Botanico is een schitterende tuin die gevuld is met verschillende gebouwen, waaronder het natuurhistorisch museum, vijvers, kassen en kruidentuinen.

Meer info over Orto Botanico

Orto Botanico

Scheve toren van Pisa

De klokkentoren in de Italiaanse stad Pisa staat wereldwijd bekend als de Toren van Pisa. In diverse steden is er zo’n toren ‘campanile’ te vinden die in het verleden altijd naast een kerkgebouw werd gebouwd. Alleen die van Pisa is heel bekend geworden, omdat deze toren door de jaren heen scheef is gaan staan. De Toren van Pisa is gevestigd in het centrum aan de Piazza dei Miracoli naast de kathedraal Duomo di Pisa. Enkele jaren na het begin van de bouw in de twaalfde eeuw, werd al vrij snel duidelijk dat de toren scheef kwam te staan. Dit probeerden ze destijds te corrigeren door daarbovenop recht verder te bouwen. Hierdoor is de toren niet alleen scheef, maar ook deels krom. De architecten Guglielmo en Bonanno hadden niet veel kennis over funderingen, bleek later. Een vrij recente restauratie heeft de overhelling iets kunnen bijstellen. Als toeristische trekpleister trekt de Toren van Pisa jaarlijks miljoenen toeristen naar dit deel van Italië. De scheve toren is voor velen een dankbaar decor in de vele selfies die er gemaakt worden. Maar je kunt de toren ook van binnen bewonderen. Dagelijks zijn er tours, waarvoor je vooraf online kaartjes dient te reserveren. Dit kaartje verschaft je ook direct toegang tot de naast gelegen kathedraal. Na het beklimmen van 273 treden word je beloond met een magistraal uitzicht over de stad Pisa.

Meer info over de toren van Pisa

Wil je de toren van Pisa bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er een beperkt aantal tickets is. Reserveren is daarom een must.

Bekijk tickets voor de toren van Pisa

Scheve toren van Pisa

Teatro Verdi

Alles wat je je voorstelt van een klassiek theater vind je hier in Pisa’s Teatro Verdi. Dit klassieke en traditionele Italiaanse theater werd omstreeks de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd. Het ontwerp is toe te schrijven aan Andrea Scala, die hiervoor een uitgeschreven wedstrijd won. Het oorspronkelijke interieur werd ontworpen door onder andere Giuseppe Giardi, maar het huidige uiterlijk is vooral te danken aan Massimo Carmassi. De fresco in de balzaal werd geschilderd door Annibale Gatti. Uiteindelijk ging de opening op 12 november 1867 gepaard met een opera van Guillaume Tell.

Meer info over Teatro Verdi

Corso Italia

Eén van de mooiste historische straten van Pisa is Corso Italia. Deze straat verbindt Piazza Vittorio Emanuele II met het historische Logchi di Banchi, waar regelmatig sfeervolle markten worden gehouden. Als je hier voorbij loopt dan kom je uit bij de Arno rivier. De autovrije Corso Italia is een geliefde straat. Je kunt er uitgebreid winkelen, een terrasje pakken of genieten van uiteenlopende straatartiesten.

Meer info over Corso Italia

Corso Italia

Muurschildering door Keith Haring

Behalve veel oude architectuur en historische kunst zijn er in Pisa ook meer dan genoeg moderne bezienswaardigheden te ontdekken. De kleurrijke muurschildering van de inmiddels overleden Amerikaanse kunstenaar Keith Haring is hier een prachtig voorbeeld van. Zijn straatkunst wat de naam ‘Tuttomondo’ draagt, is te bewonderen aan de Via Zandoni, vlakbij Piazza Victor Emamuelle II. Vertaald betekend Tuttomondo ‘heel de wereld’. Zijn initiatieven tot het beschilderen van muren, was zijn manier om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Veel van zijn ander werk is te bewonderen in New York, maar ook in de Grace Cathedral in San Francisco en Saint Eustache in Parijs.

Muurschildering door Keith Haring

Duomo di Santa Maria Assunta

De prachtige Duomo di Santa Maria Assunta kathedraal bevindt zich aan de Piazza dei Miracoli, naast de scheve toren van Pisa. Deze twee bezienswaardigheden zijn erg geliefd bij de vele toeristen die jaarlijks naar deze Italiaanse stad trekken. De rooms-katholieke kathedraal van Pisa heeft niet direct sinds het begin van de bouw in 1063 deze prominente plaats weten te veroveren. Het werd destijds namelijk buiten de gevestigde stadsmuren gebouwd. Hiermee wilde men de kracht en het gezag uit laten stralen die de stad Pisa in die periode verworven had. Door de eeuwen heen is de Duomo di Sant Maria Assunta uitgegroeid van een eenvoudig kerkgebouw tot een indrukwekkende kathedraal die zowel van binnen als aan de buitenkant een bezienswaardigheid op zich is. Met name tijdens de achttiende eeuw werd het interieur van de kathedraal behoorlijk opgeluisterd door inmiddels zeer bekende kunstenaars. De preekstoel van Giovanni Pisano is echter een stuk ouder, deze werd namelijk al in de dertiende gemaakt.

Meer info over de Duomo di Santa Maria Assunta

Duomo di Santa Maria Assunta

Piazza dei Cavalieri

Het ruim bemeten plein Piazza dei Cavalieri wordt in de geschiedenis omgeschreven als het middelpunt van de burgerlijke macht. Een plaats waar men kon feesten, maar waar ook felle discussie omtrent de politiek werd gevoerd. Later, in de zestiende eeuw, werd dit plein gezien als het hoofdkwartier van de religieuze ‘Orde van de Ridders van de heilige Stefanus’. Het uiterlijk werd uitvoerig aangepakt en er ontstond een ware transformatie. Vlak voor het paleis op het Piazza dei Cavalieri tref je een standbeeld van de initiatiefnemer, groothertog Cosimo I dei Medici. Op de gevel van het Palazzo dei Cavalieri of Palazzo della Carovana zoals het ook wordt genoemd, zie je sculpturen en de wapenschilden van de invloedrijke familie Medici en de orde. Naast dit gebouw bevindt zich de kerk ‘Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri’, waar je zeker even binnen moet kijken.

Piazza dei Cavalieri

Palazzo della Carovana

Aan het prachtige plein Piazza dei Cavalieri bevinden zich een aantal historische gebouwen en een kerk. Eén van de meest in het oog springende gebouw is het voormalige paleis van de ‘Orde van de Ridders van de heilige Stefanus’. Deze religieuze orde van ridderlijkheid werd opgericht na de overwinning van de veldslag op 2 augustus 1554 bij Montemurlo. Het hoofdkwartier werd gevestigd in Palazzo dei Cavalieri, wat ook wel ‘Palazzo della Carovana’ wordt genoemd. Het ontwerp van dit gebouw is te danken aan de opmerkelijke architect en schilder Giorgio Vasari. Tegenwoordig is er in dit paleis een universitaire middelbare school gevestigd.

Santo Stefano dei Cavalieri

De kerk ‘Santo Stefano dei Cavalieri’ is eveneens gevestigd aan de Piazza de Cavalieri. Het bevindt zich naast het Palazzo della Carovana. Deze katholieke kerk werd omstreeks 1565 opgericht en gewijd aan de heilige Stefanus de Paus en martelaar. Ook hier komt de naam van groothertog Cosimo I dei Medici weer boven, aangezien hij de eerste steen legde. Zijn initiatief tot het oprichten van de ‘Orde van de Ridders van de heilige Stefanus’ kon de stad beschermen tegen piraterij en daarvoor moest er een hoofdkwartier met naastgelegen kerk worden opgericht. Het ontwerp van de Santo Stefano dei Cavalieri werd gemaakt door Giorgio Vasari, die eveneens ook het naast gelegen paleis in zijn portfolio had zitten. In 1569 werd de kerk ingewijd. De binnenkant van de kerk is zeker een bezienswaardigheid te noemen. Het plafond, wat uit hout bestaat, werd beschilderd door verschillende Florentijnse kunstenaars. Het hoofdaltaar werd aan het begin van de achttiende gemaakt door de beeldhouwer Giovanni Battista Foggini.

De stadsmuren van Pisa

Het centrum van Pisa wordt nog grotendeels omringd door oude stadsmuren. Tot aan het begin van de twintigste eeuw lag vrijwel de gehele stad Pisa nog binnen deze middeleeuwse stadsmuren. Deze muren stammen uit de twaalfde eeuw. Het was de toenmalige Consul Cocco Griffi die in het jaar 1156 de ommuring liet aanleggen. Tegenwoordig kun je over een groot deel van deze stadsmuren lopen. Het gaat om het stuk dat begint aan de westkant van Piazza dei Miracoli en eindigt bij de Torre di Legno aan de oostkant van de stad. De gehele wandeling is iets langer dan drie kilometer en biedt je een fraai uitzicht op de stad Pisa. Het is een unieke manier om de stad van een andere kant te zien.

Het weer moet wel een beetje meezitten, want bij harde wind of slecht weer blijft de toegang tot de muur gesloten. Dat geldt ook als het weer later op de dag significant verbetert. De toegang tot de muur, waarvoor betaald dient te worden, is vanaf 9 uur in de ochtend geopend. In de winter is de muur tot half vier geopend, in maart tot 17:00 uur en in het zomerseizoen tot 19:00 uur. In juni, juli en augustus is de stadsmuur op donderdag, vrijdag en zaterdag zelfs tot 21:00 uur toegankelijk.

Meer info over de muur van Pisa

De stadsmuren van Pisa

Battistero

Het kleine koepelvormige gebouw aan de Piazza dei Miracoli wordt het Baptisterium genoemd. Dit is een afzonderlijk deel van de kerk waarin het doopvont is gevestigd. Meestal werden doopkapellen gebouwd in een achthoekige of ronde vorm en altijd vrijstaand. De rijkelijk decoraties verwijzen naar het belang van het doopritueel binnen de geloofsgemeenschap. De Battistero van Pisa werd omstreeks de twaalfde eeuw gebouwd. De eindafwerking vond echter pas in de veertiende eeuw plaats. Van de rijkelijke decoratie aan de buitenzijde is binnen in het gebouw niets van terug te vinden. Het interieur laat zich omschrijven als opvallend sober. De preekstoel, die gemaakt werd door Nicola Pisano, is daarentegen weer een stuk uitbundiger versierd.

Battistero

Camposanto

Het monumentale Camposanto in Pisa is de bekendste begraafplaats van de stad. Het is gelegen aan de noordzijde van het plein Piazza del Duomo, links van de kathedraal. Het werd gebouwd in de dertiende eeuw onder leiding van Giovanni di Simone. De muren rondom het veld vormen een galerij waar helaas veel beelden, sarcofagen en andere details uit het verleden verloren zijn geraakt tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de reconstructie zijn enkele fresco gerepareerd, maar ontdekte men daarnaast ook een aantal sinopia’s. Deze voorbereidende tekeningen werden blijkbaar later gebruikt voor de fresco’s. In het nabijgelegen museum ‘Museo delle sinopie’ kun je hier meer over ontdekken.

Camposanto

Piazza dei Miracoli

Het ‘plein van de wonderen’ is een top bezienswaardigheid van de stad Pisa. Piazza dei Miracoli is namelijk de plek waar je behalve de scheve toren van Pisa ook de prachtige Duomo di Santa Maria Assunta kathedraal ook de doopkapel het Baptisterium en het noordelijk gelegen heilige veld Camposanto kunt bewonderen. Piazza dei Miracoli wordt dan ook gezien als één van de mooiste en belangrijke plekken ter wereld waar je middeleeuwse kunst kunt bewonderen. Sinds 1987 behoort het dan ook tot de lijst werelderfgoederen van Unesco.

Piazza dei Miracoli